Vogels voeren

We hebben, nu het al weer aardig begint te winteren medio augustus, een nieuwe voederplank opgehangen in de tuin. Op deze manier kunnen onze gevederde vrienden de barre Hollandse winter in elk geval doorkomen zonder honger. Te zijner tijd zal de plank gevuld worden met de steeds duurder wordende lekkernijen die je tegenwoordig in een ruim assortiment aantreft bij het lokale tuincentrum.

Nadat ik uiterst vakkundig en zonder mijzelf te verwonden de, voor het ophangen van onze nieuwe voedertafel, noodzakelijke schroef in de wand van de schuur had weten te krijgen, dwaalden mijn gedachten al snel af naar…. eten. Vogeltjes wel te verstaan. Want hoewel het altijd weer leuk is om te zien hoe de Roodborstjes zich tegoed dan aan een pot gemodificeerde pindakaas van 7,50 euro, vind ik vogels toch het allerfijnst op mijn bord. De verschijningsvorm is hierbij afhankelijk van seizoen en voorkeur van het moment. Maar in de vorm van een mousse op een mooie salade gaat een vogeltje er eigenlijk altijd wel in. En laat ik daar nu een mooi recept voor hebben.

boter 45 gram, kippenlevers 250 gram, ganzenlever 50 gram, gerookt buikspek 50 gram, gesnipperde ui 50 gram, een ei, laurierblad 2 stuks, crème fraîche 60 gram, cognac 3 eetlepels, madeira 3 eetlepels, rode port 3 eetlepels, gemalen tijm mespuntje.

Boter bruinen en hier de kippenlevers, spek, ui, laurier en tijm in aanzetten. Als de levers mooi bruin zijn afblussen met cognac en vervolgens de madeira en port erbij doen. Het geheel langzaam in laten koken en ganzenlever toevoegen. Opnieuw in laten koken tot er een stroperige massa ontstaat. Deze massa draai je vervolgens onder toevoeging van het ei glad in de keukenmachine. Daarna wrijf je het geheel door een zeef en laat je de hele boel afkoelen. Ondertussen klop je de crème fraîche op en die spatel je door de afgekoelde massa. Daarna laat je alles rustig opstijven in de koelkast.

Serveren op een lichte salade met een paar druppels notenolie. Eet smakelijk!