Mijn externe wijnkelder

Over het ideale uitzicht vanuit je luie stoel bestaan waarschijnlijk even zoveel meningen als dat er mensen zijn. Voor de één is het een eindeloze oceaan en voor de ander een zacht ruisend bos tegen een berghelling. Voor de wijnliefhebber zijn het wellicht de oude ranken van een gerenommeerd chateau of…… de etalage van een goed gesorteerde slijterij. Laat ik nou in de gelukkige omstandigheid verkeren om dagelijks, na het ontwaken, te kunnen genieten van het laatste uitzicht.

Ons flatje bevindt zich recht tegenover een filiaal van een bekende keten en je hebt geen idee hoe praktisch dat is. Waar we vroeger zelf een aanzienlijke voorraad flessen aan moesten houden om te kunnen voorzien in de dagelijkse behoefte, om vervolgens altijd tot de ontdekking te komen dat voor de zojuist aangekochte kabeljauwfilets de gewenste fles Meursault onvindbaar bleek of reeds soldaat was gemaakt bij een eerdere gelegenheid, steken we nu dagelijks de straat over om een passende fles, soms meer dan één, uit te zoeken bij onze overburen. Wij noemen het inmiddels onze “externe wijnkelder” en, geloof me, dat bevalt ons een stuk beter dan het er op na houden van een eigen collectie.

Onze “externe wijnkelder” levert alleen maar voordelen op. Los van het feit dat een appartement in het centrum van de stad zelden mogelijkheden biedt om er een wijnkelder op na te houden; is er geen noodzaak om te investeren, grijp ik nooit mis en kan ik mij nog eens laten verrassen met wijnen die niet zo voor de hand liggen of die in een prijsklasse zitten waarvan je normaal niet verwacht dat er iets drinkbaars, behalve plat water, uit voort kan komen. Geen stoffige flessen, onleesbare etiketten of teleurstelling omdat de jarenlang opgelegde fles Pomerol uiteindelijk azijn is geworden.

Alles bij elkaar vind ik mijzelf dus een enorme bofkont. Het is niet zo dat we onze woonruimte hebben geselecteerd op de directe nabijheid van een slijterij, maar we kunnen ons wel voorstellen dat de zoekfunctie of Funda uitgebreid kan worden met de optie om aan te geven hoe ver je van een “externe wijnkelder” af zou willen wonen als je de keuze hebt. Als zich nu in de naastgelegen winkel nog een echte ouderwetse poelier gaat vestigen, dan zijn wij voorlopig compleet tevreden.