Messenfascinatie

Ik geef het onmiddellijk toe; ik heb een enorme fascinatie voor messen. Natuurlijk niet zo maar ieder mes, maar messen die ik kan gebruiken bij mijn dagelijkse werkzaamheden in de keuken. Waarschijnlijk heeft iedere vakman en vakvrouw in meer of mindere mate een zwak voor mooi en goed gereedschap. Die timmermannen rijden per slot van rekening niet allemaal rond in zo’n wit busje omdat ze er niets in hebben liggen. Maar mijn liefde voor een goed mes gaat verder. Ik koester ze. Ik houd ze zo scherp als mogelijk. Ik berg ze op in een speciale, van zacht kalfsleder gemaakte, messenrol. Ik was ze met de hand en ik praat er tegen. Dat laatste is overigens niet waar, maar het zou best nog eens zover kunnen komen.

Laten we er maar vanuit gaan dat we het belang van goed gereedschap niet meer uit hoeven te leggen. Het maakt per saldo niet uit wat je doet, alles wat je wil doen wordt makkelijker als je het juiste gereedschap ervoor gebruikt. Dat is ook één van de verschillen tussen de hobbykok en de keukenprofessional. Als je alleen op zaterdag een maaltijd in elkaar steekt dan kan je nog accepteren dat je mes een keer van je tomaat afglijdt. Als bezig bent met de mis en place voor een drukke service op zaterdagavond dan ga daar echt niet mee leren leven. Een mes moet passen bij de werkzaamheden, een mes moet scherp zijn en een mes moet goed onderhouden worden. Alleen dan haal je er alles uit wat erin zit en heb je een bovengemiddelde kans dat je gerecht er net iets fraaier uitziet en dat je geen grootverbruiker bij de firma Hansaplast wordt.

Passend gereedschap voor de klus is dus een eerste goede stap. Als je een knolselderij brunoise wil snijden gaat een klein schilmesje je geen goede diensten bewijzen. Een stevig koksmes van 23 centimeter wel. Als je een een sinaasappel van de schil wil ontdoen dan is dat zelfde koksmes weer niet zo handig. Denk dus eerst even na over wat je gaat doen en koop daarna een mes dat daar geschikt voor is. Open deur? Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen er staan te pielen met een mes(je) dat niet geschikt is voor het werk dat er mee gedaan moet worden. 

Een scherp mes geeft niet alleen een beter resultaat, een scherp mes is ook veel veiliger dan een bot mes. Zorg er dus voor dat je je messen regelmatig vakkundig laat slijpen. Je lokale keukenwinkel heeft vaak een huisslijper waar periodiek messen heen worden gestuurd. Als dat niet zo is ga dan naar www.slijperij.nl en regel online eenvoudig een servicebeurt voor je mes. Geloof me, niets werkt zo fijn als een professioneel geslepen mes. Niet zelf gaan expirementeren met je slijpsteen in de garage of zo’n blikken aanzetstaal van de supermarkt. Als je de resultaten van een vakman wil, laat dan ook een vakman het werk doen. Slijpen is goedkoper dan je denkt en is absoluut die paar euro’s waard.

Je auto met de hand wassen is wellicht een beetje uit de tijd geraakt, je messen maak je wel altijd handmatig schoon. Direct na gebruik in elk geval afspoelen en droog maken. Nooit in de vaatwasmachine. Berg je messen zodanig op dat ze niet alleen veilig opgeborgen zijn, maar ook beschermd tegen botsen, stoten, krassen en wat al niet meer ongezond is voor het belangrijkste gereedschap in je keuken. Een messenblok of magneetstrip werkt prima. Een messentas of rol werkt nog beter en een Champagnekoeler werkt helemaal niet. Als je de messen in de keukenla opbergt, doe dat dan bij voorkeur in de doos die om het mes heen zat op het moment van aankoop. Dat helpt al enorm bij het in goede conditie houden van je mes en het scheelt vaak ook nog een paar pleisters op jaarbasis.

Tot slot nog één tip voor de mensen die, net als ik, schaamteloos kunnen genieten van een mes dat uniek is in zijn soort en, niet net als ik, geen budgettaire beperkingen hebben. Kijk eens op deze link en aanschouw de prijswinnende schoonheid van ‘the Knife’ vervaardigd door Güde.